Postmodernismen som filosofisk idé skulle kunna tänkas utgå från den tämligen rimliga observationen att verkligheten är så pass komplex att varje given beskrivning av den inte täcker viktiga delar; olika i sig ”korrekta” verklighetsbeskrivningar kan till och med vara motstridiga i delar som blivit förenklade på olika sätt. Olika beskrivningar är bra till olika syften.
Att därifrån komma till att man inte bara kan välja mellan ett antal beskrivningar inom givna restriktioner, utan att man fritt kan välja en verklighetsbeskrivning vilken som helst kräver en i mitt tycke fullständig losskoppling mellan den verklighet man lever i (där saker faktiskt händer, vare sig man anser dem politiskt korrekta eller inte) och den man väljer att beskriva i sina artiklar och böcker.
Man talar ofta om en ”åsikternas marknad” där man kan välja bland olika idéer. Det är nog gott och väl för politik där våra kunskaper om verkligheten är så pass ofullständiga att även väldigt olika (men inte hur olika som helst!) beskrivningar inte nödvändigtvis kan visas vara falska.
Men jag vill inte riktigt acceptera idén om verklighetstorget, där man kan strosa runt och välja sin egen verklighet efter vad som verkar behagligast. Verkligheten synes vara en och oböjlig, även när våra beskrivningar är ofullständiga.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Vem använder ordet?
R.A. Wilson skrev, "Reality is what you can get away with".
Tja, jag, alldeles nyss. :-) Fast jag tänker inte ta ut royalties om nån annan vill använda det, ens till att betyda något helt annat&hellip
Post a Comment