2011-05-09

Older than it looks

Someone referred to the USA as “a young nation”, but compared to what? USA is older than Belgium, the Czech Republic, Finland, Germany, Italy, Slovakia, Slovenia, …

3 comments:

OBD said...

Men man kan tänka att i t.ex Finland har de ju bott på samma ställe rätt länge, det råkar bara vara lite landshövdingar som bråkat om stället och så har de turats om att ha det tills de blev självständiga. Men det har väl varit samma folk för det mesta. Inbillar mig att det är liknande historier med andra länder, antingen har man slagit ihop länder eller brutit isär dem.
USA däremot är ju invandrare som kom och slog ihjäl lokalbefolkningen och bosatte sig där + lite slavar som de tog dit, så den befolkning som är i majoritet där har inte så lång histioria som amerikaner! Typ. Jag kanske bara hittar på.

kai said...

Jag tror att jag menar att det är mer komplicerat än så: I en del länder har det ju inte varit samma folk väldigt länge – vi kan ju gå tillbaka till folkvandringstiden när människor flyttade runt ganska avsevärda avstånd ibland, men även på senare tid har det varit kringflyttning, se bara omritningen av Europas gränser efter världskrigen med tillhörande folkomflyttningar. Trots en relativt stabil befolkning lyckas t ex Belgien bara högst nätt och jämnt vara en nation och håller på och spricker för att de som bor där inte kan komma överens om vad landet ska vara. Tjeckoslovakien sprack redan för några år sedan. Italien är också starkt regionaliserat och tror jag inte fick en ens halvstark centralmakt förrän med Berlusconi. Kanske.

Men mest var jag nog bara ute efter att påpeka att amerikaner (eller en specifik i synnerhet) inte kan skylla sina eventuella problem på att USA är en ung nation, för det finns åtskilligt yngre länder i världen.

Martin said...

Frågan är om man menar nation i betydelsen "etnisk grupp" och i betydelsen "självständig stat".